top of page
  • Фото автораАдмін

22 жовтня - всесвітній день людей з вадами мовлення

22 жовтня, починаючи з 1998 року, з ініціативи канадських фахівців з дослідження патологій мови у світі відзначають Міжнародний день людей з вадами мови.

Мета цього дня – акцентувати увагу на проблемі людей із вадами мовлення і підтримка їх у суспільстві, адже у світі близько трьох мільйонів людей мають проблеми з мовленням.

Мова – один з найкращих винаходів людства, а мовлення — засіб використання, від якого залежить засвоєння інформації, налагодження соціальних контактів і взаємодій. Найбільш часто мовні розлади проявляються в дитячому віці. Більшість порушень у мовленні можна виправити за умови вчасного звернення до логопеда. Особливо уважними потрібно бути до мовлення молодших дошкільників, адже це найсприятливіший час, коли, виявляючи ранні порушення мовлення, корекція дає найкращі результати.

В логопедії виділяються 11 форм мовленнєвих порушень, 9 з них складають порушення усного мовлення на різних етапах її розвитку та реалізації, і 2 форми складають порушення писемного мовлення, що виділяються залежно від порушеного процесу. Серед порушень усного мовлення виділяються дисфонія (афонія), тахилалія, брадилалія, заїкання, дислалія, ринолалія, дизартрія (анартрія), алалія, афазія; серед порушень писемного мовлення виділяються дислексія (алексія) і дисграфія (аграфія).

Відповідно до особливостей порушення для кожної форми нині розроблено специфічні методи і прийоми корекційно-логопедичної роботи. Спеціально розроблені вправи сприяють не тільки виправленню недоліків мовлення, а ще й розвитку та корекції психічних процесів уваги, мислення, пам’яті, розвивають загальну культуру мовлення, формують вміння правильно і чітко висловити свої думки.

Але варто пам’ятати, що лише раннє втручання та співпраця з фахівцями принесуть бажаний результат.


13 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
Тегов пока нет.
bottom of page