top of page
  • Фото автораАдмін

Всесвітній день боротьби з поліомієлітом

Щороку 24 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з поліомієлітом, заснований за ініціативою міжнародної благодійної організації Rotary International, з метою привернути увагу світової спільноти до проблеми захворювання на поліомієліт та його наслідків, а також вказати на необхідність проведення своєчасних профілактичних заходів.

Дата цього Міжнародного дня була обрана не випадково – 24 жовтня 1914 року народився Джонас Солк, американський епідеміолог і вірусолог, який розробив у 1955 році першу (інактивовану) вакцину проти поліомієліту.

Поліомієліт – це вірусне інфекційне захворювання, що уражає нервову систему із розвитком млявих паралічів і парезів переважно ніг, рук, тулуба. Основний механізм передачі збудника – фекально-оральний (харчовий, водний, контактно-побутовий), а також повітряно-крапельний.

Поліовіруси стійкі у довкіллі. Віруси, які викликають захворювання добре переносять замороження та висушування, але гинуть під дією температури 60-70°С протягом 30 хвилин, а при 90-100°С – одразу. До 3-4 місяців вірус може зберігатися у молоці, воді, маслі, гине під дією хлоровмісних дезінфікуючих засобів.

Інкубаційний період триває від 3 до 35 днів.

Резервуаром і джерелом збудника інфекції є хвора людина та вірусоносій. Найбільша заразливість хворого припадає на останні 3-5 днів інкубаційного періоду та 1-й тиждень хвороби.

При цьому прояви хвороби можуть бути різними:

· Жодних симптомів – без будь-яких проявів хвороба протікає у понад 70% випадків, що робить її особливо небезпечною для оточуючих.

· Грипоподібні симптоми – лихоманка, головний біль, біль у животі й горлі, нудота і блювання – протягом кількох днів може проявлятися один чи кілька з них. За такої форми хвороби, яка виникає у 25% випадків, вірус розповсюджується найактивніше, залишаючись непомітним через схожість з симптомами грипу.

· Рухові розлади – сильний біль у вражених м’язах і рухові розлади аж до повного паралічу, який може розвинутися за кілька годин. Параліч може вразити ноги, руки, плечі, груди, живіт, обличчя.

Ураження дихальних м’язів часто призводить до смерті. При одужанні після поліомієліту функція вражених хворобою нервів і м’язів не відновлюється.

Профілактика поліомієліту

Всі діти в Україні віком 2 — 4 місяці повинні бути вакциновані інактивованою вакциною (ІПВ). В 6 місяців, 18 місяців, 6 років і 14 років живою поліовакциною (ОПВ).

Оральна поліовакцина (ОПВ) є єдиною ефективною зброєю проти поліомієліту під час спалаху цієї хвороби. Вона захистить дитину на все життя, якщо її буде застосовано кілька разів. Будь-яка не вакцинована дитина є в зоні ризику захворювання на поліомієліт.

Ліків від поліомієліту не існує. Імунізація — єдиний спосіб захисту від хвороби.


7 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
Тегов пока нет.
bottom of page